Referat föreläsning: Bygg din egen jord

Peter Streiffert, odlare, författare, vinmakare, sommelier och föreläsare som har skrivit flera böcker om bokashi och blomstermat m fl började med att visa fina novemberbilder på rödkål, brysselkål, grönkål.

– Tidigare hade jag ca 1000 odlingskrukor av tidningspapper och köpt jord för förodling av grönsaker. Jag gör inte så längre. Jag gör min egen jord av gräsklipp, kaffe, kiss, löv, hundbajs m.m. i en bytta. Väldigt mycket bättre än köpt jord med torv i!

Peter har nu ett torp i Bettna med 6 000 m2 mark. Gör t ex maskros-, rabarber- och vinbärsnaturvin till Blacksta Vingård i närheten.

– Jag jobbar med det jag har. Jag har t ex gjort limpor av stambitar, som fanns på plats på gården, med lagom mellanrum emellan för en skottkärra. Kommer stoppa i saker som kan växa i håligheterna där. När jag drev Hammarbyhöjdens gatuodling gjorde jag s k hügelbäddar av träd som fälldes i bostadsområdet. Jag gjorde en kista och la i kvistar, löv, kompost m.m. för att göra gratis odlingsbäddar. Ta en dasstunna och bottna den med aska, kaffe m.m. låt det dimpa ner där och använd sedan i odlingarna.

All yta som är problematisk. Lägg träflis där, gärna ovanpå kartong. Efter en säsong har träflisen sönderdelats och håller vatten väl, längre ner har det bildats jord. Svamp trivs i träflis och behöver mycket vatten. Lös det med soldrivet droppbevattningssystem med regnvatten för endast ca 1000 kr per enhet.

– Jag har gjort uppbyggda trälådor för grönsaksodling och odlar svamp under dessa lådor portabello, shiitake etc. Gräsmatta är värdelöst. Likaså robotgräsklippare. Jag har handjagare med uppsamlare som gräsklippare i slingrande gångar mellan bäddarna ner till ängen. Ca 120 m2 av 6000 m2 är grönsaksodling.  Det enda som behöver skötsel är grönsaksodling men det mesta är perenner som jag inte behöver sköta så mycket alls.

Jordkällare fanns vid torpet med ett myller av humlor i de odlingar som redan fanns, 5 olika äppel- och päronträd, havtorn och massor av hallon t ex.

– Täckodling är lätt och klimatsmart. Härma naturen med gräs, tång, träflis, halm, löv. Be om trasiga ensilage-balar. Du behöver vattna mindre och knappt rensa ogräs. Mikrolivet får en boost, nedbrytning, luckring och luftning gynnas. Maskarna sköter allt grävande och omfördelning av näringen så det slipper du. Bygg odlingar så att maskarna gör jobbet.

Micael Sulllivan räknas som världens bästa grönsaksodlare och har gjort stenhård jord till en väldigt lucker jord i USA genom att tillföra organiskt material och gynna maskarna. Det går bra att odla i sand och gräsklipp eller i näringslösning, men en bra jord är rik på organiskt material.

Gör din egen bokashi!
Blanda risvatten (dubbelt så mycket vatten som ris, skaka och låt stå, sila av riset), tillsätt mjölk 3% (ta bort mjölkkakan när det delat sig så att bara vätskan blir kvar) och sirap, melass eller farin (mat till bakterierna) så har ni er egen bokashi-vätska att blanda med komposterbart köksavfall. Ta en blomspruta, späd 1:10. Förvara resten i kylskåpet.
Tryck ner det komposterbara med en tidning i en hink med biokol i botten. Biokolen suger upp lakvattnet och tar bort lukten. Bokashi är en typ av mjölksyrekompostering som kräver rumstemperatur för processen. När hinken är full låt den vila i ca 3 veckor. Förvara i garage/balkong på vintern. Töm i en hög och täck med löv etc eller gräv ner i trädgården.
Om man köper bokashi kostar det 1 000 kr för en hink med lock och tappkran, bokashi-vätska och -strö.

 

Gör din egen biokol!
Förbränn rent material syrefritt så att inget kol försvinner upp i luften. Biokol är mycket bra jordförbättring. Man kan också använda sin egen aska från t ex kaminen, enligt Peter. (På Naturmorgon sa de dock att man inte ska använda aska för grönsaksodling, troligen p g a tungmetaller.) Om man har bra förbränning får man mer svart kol än grå kol. Med grå kol har kolet försvunnit upp i atmosfären.
Ta gödsel och spetsa/uppgradera med färdig bokashi och biokol.

 

Ätbara blommor

Odla ätbara blommor som zucchini. Ta hanblommorna, ta bort könsdelarna och de bittra gröna spröten. Gör hemgjord ricotta med stekt selleri, stoppa in i blomman och fritera t ex. Skörda ätbara blommor som fläder och maskros. Maskros i maten ger verkligen drag, i sallad, risotto etc. Det beska i maskrosen sitter i foderbladet.

Gör vin, mat, te, kryddblandningar, glass m.m. med blommorna. T ex ett fruset rosblad i glassen gör en lycklig. Nyponrosor, ju vildare desto bättre. Lavendel smakar tvål dock.

Hälften av marken på Blacksta är en äng med ätbara blommor, pollineringsvänliga blommor, växter som breder ut sig av sig själv som mynta, salvia, krasse och gurkört t ex. Peter kommer sälja ätbara blommor i en låda där kunderna får swisha.

– Jag vänder jorden för att anlägga äng. Om det är besvärlig mark med kirskål t ex lägger jag på kartonger och träflis. Jag gör träflis av alla kvistar, pålar används till byggen och av stammen gör jag ved. Lägger träflis runt träden.

Stängsla bort älg och rådjur. Stick ner pålar och fläta in sly av sälg eller pil t ex så har du ett staket. Fiberduk och att plantera tagetes med t ex tomater är bra för att hålla bort skadeinsekter.

/ Antecknat och omstuvat av Lillian Lundin